Tinyhouse – Tinyplant

of hoe planten het niet altijd overleven

Een aantal jaren geleden droomde Oom Beer over een eigen huisje met veel planten. Het huisje is er maar de planten nog niet. In het voorjaar had ik wat kruiden in een bak buiten gezet en ik heb een Crassula uit eigen kweek meegenomen als housewarming kadootje. Maar echt zelf planten uitzoeken was er bij ingeschoten. Maar om twee hoeken is zowaar een Intratuin en Tante Bonsai moest even tot rust komen in een plantrijke omgeving dus gingen we even een ommetje maken in Intratuin

Eerder in de zomer had ik daar zonder Oom Beer een miniplantje gekocht die bij de bonsai afdeling stond en de prachtige naam Plectranthus Ernstii Caudex heeft. Wacht ik laat een foto zien:

Bonsai Mint of Plectranthus Ernstii Caudex

Het liefste plantje wat je ooit gezien hebt toch? Met deze in mijn achterhoofd gingen we langs de olijfbomen en de kruidenafdeling naar de afdeling Bonsai. Er stonden bakken vol kokodamas, ficussen, Chinese iepen maar geen Plectranthus Ernstii Caudex,… Of althans er stond een wat grotere versie die niet zo mooi was en zeker niet zo schattig als deze. En in het minihuis van Oom Beer past niet een heel veel grotere plant. Op naar de mini-plantjes dan maar.

Het was liefde op het eerste gezicht zowel het plantje als het potje. Ik heb nog andere planten voor hem omhoog gehouden die iets sterker zijn en meer kunnen hebben van een beginnende plantenfan maar het moest en zou deze worden:

ex-venushaar varen

Beter gezegd: dit was liefde op het eerste gezicht. Aangezien een Venushaar niet de makkelijkste plant is probeerde ik de liefde op het tweede gezicht te stimuleren met een ficus-achtige of een vetplantje, maar nee deze moest mee. Maar aangezien Oom Beer zijn huis erg vochtig is en niet super licht kon ik me indenken dat de varen een kans had om te overleven. Ik had hierbij buiten het onberekenbare enthousiasme van de beginnende planten eigenaar gerekend en de fragiliteit van de venushaar. Één keer te weinig water en één keer te veel water en de foto hierboven is het resultaat. Het potje blijft mooi maar zo’n klein potje betekend ook kleine beetjes water maar vaker en beter in de gaten houden hoe het ermee staat. Ik heb daar geen kritiek op want planten, cavia’s vriendschappen, ze vergen allemaal de juiste balans van aandacht, voeding en verzorging. Dat gaat meestal goed maar soms ook niet… Ik vind het alleen zo zielig voor de sterretjes in de ogen van Oom Beer.

Je komt vast wel eens bij de mini-plantjes en weet dat het 3 voor de prijs van is dus zochten we er nog 2 uit. Voor mij een aspergevaren (tegen beter weten in r.i.p.) en nog een mini-croton variegata voor Oom Beer. Inmiddels heeft die leren zwemmen en heeft uit paniek wat blaadjes laten vallen maar ik heb goede hoop dat met de juiste vorm van verwaarlozing die het gaat overleven. Het probleem met dit soort planten is als je ze koopt als mini en je valt op het uiterlijk van de plant dan is het niet de bedoeling dat ze groter worden of van vorm veranderen maar als je ze goed verzorgt dan gebeurt dat wel. Ook hier zou je een parallel kunnen trekken tussen planten, cavia’s en relaties maar dat laat ik aan jou over.

een bewogen maar levende Croton – Codiaeum variegatum

Vooralsnog heeft de Croton bij Oom Beer een betere overlevingsstatistiek dan bij mij maar het is nog geen zomer. Soms werp ik een blik in het potje en giet ik het overtollige water eruit en laat even opdrogen. Ik heb er al een tijdje niets over gehoord dus het zal wel goed gaan.

Groetjes, Tante Bonsai

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *